למה תעשיית המזון מוכרת לנו אוכל שמזיק לנו?

יש לכך מספר סיבות, למשל:

ככל שהמזון פחות מזין, אנחנו אוכלים – וקונים – יותר;

הוספת דשנים כימיים, הורמונים, אנטיביוטיות, צבעי מראה, טעם וריח מלאכותיים, הכלאות מלאכותיות והנדסה גנטית, חומרים ממכרים (קפאין, סוכר, מלח, שומן רווי) – כל אלה מטעים את החושים והאינסטינקטים שלנו וגורמים לנו לקנות יותר מאוכל למרות שהוא מזיק לנו;

שימוש בחומרים זולים בייצור המוני (חיטה, תירס, סוכר, תרכובות נפט) מוזילים את העלויות;

כדי לשמור את המזון לאורך זמן במחסנים, יש אינטרס להפוך את המזון לחסר ערך תזונתי ודוחה עבור בעלי חיים, חרקים, חיידקים ואורגניזמים אחרים, ולכן נעשים תהליכים להפיכת המזון ללא מזין – כגון הוצאת החלקים האכילים מהאוכל, למשל באמצעות חימום בטמפרטורה גבוהה, הוצאת הקליפה של החיטה והאורז, זיקוק הסוכר, והרעלת האוכל בחומרי הדברה וחומרים משמרים;

וככל שמזון יותר מעובד, מעורבים בו יותר תהליכים – יותר חברות מרוויחות ממנו ומקדמות אותו (המזון המעובד ביותר, שמערב הכי הרבה עסקים, הוא מזון מן החי);

כלומר, אנחנו הצרכנים נמצאים בניגוד אינטרסים עם יצרני המזון. תעשיית המזון, ותעשיות שקשורים אליה (הכימיקלים, התרופות, האנרגיה, מים, תחבורה, נדל"ן ועוד), היא הכוח הכלכלי הגדול והחזק ביותר הפעיל בחברה שלנו, וכוח זה מפעיל לחצים עצומים – עלינו אישית, למשל באמצעות פרסום, ובאופן עקיף, באמצעות השפעה על מקבלי ההחלטות, עיתונאים, מומחים, מערכת החינוך והאקדמיה, הממסד הבריאותי ועוד. לכן, הרוב המוחלט של המידע שמגיע אלינו ולמומחים שאנחנו סומכים עליהם, מסונן על ידי התעשיות.

מסיבה זו, חשוב מאוד שנבדוק, נחקור, וננסה להבין בעצמנו מה באמת טוב לנו. אם אומרים לנו שאוכל מסוים הוא טוב וחיוני, כדאי שנבדוק מי זה שאומר את זה ומה בדיוק חיוני בו. איך אפשר לדעת מה כדאי לאכול? הכי חשוב להבין את ההיגיון הבסיסי מאחורי תזונה שהיא בריאה ושניתן להתמיד בה: ללמוד להכין אוכל שטעים לנו ומספק אותנו –  מדברים בריאים.